Derde Expeditie, mei 2006

Dinsdag 9 mei

Vanochtend  zijn wij direct naar de site vertrokken nadat wij eerst lang hebben getwijfeld of de twee gewone auto’s die wij hebben wel geschikt waren om vandaag de pampa’s door te komen.

De wegen hieromheen zijn namelijk onverhard en het regent vandaag. Alleen onze 4 wheel drive pick-up truck kan over de drassige grond rijden. Uiteindelijk besluiten wij het er toch op te wagen omdat wij anders te veel tijd verliezen. Behalve de regen, is ook de temperatuur vandaag een stuk minder aangenaam dan de afgelopen dagen: 15 graden kouder dan gisteren. Morgen wordt het nog kouder. Het begint nu echt op Patagonie te lijken hier.

Op de site blijkt al tijdens de eerste duik dat de boor, die gisteren in de zeebodem gelagen is om sedimentmonsters te nemen, onwrikbaar vast zit. Hoewel hij gedraaid kan worden is de zuigkracht van de klei zo groot dat er een list bedacht moet worden om hem vrij te krijgen. Wij besluiten de waterdredge te gebruiken om rondom de pijp ruimte te maken. Uiteindelijk lukt het pas aan het eind van de middag om het ding los te krijgen en om hem met de ballonlift omhoog te drijven. Ook de visuele inspecties van hotspot “x” leveren niets op dan een groot monotoon beeld van kiezels, bedekt met een hele dikke laag slib. De zak met bodemmonsters van gisteren, verzameld met de dredge, blijkt geen artefacten van de Hoorn te bevatten. Dat, terwijl wij op het strand aan de lopende band nieuwe vondsten doen. Waar deze nieuwe scherven steeds vandaan komen is vooralsnog een raadsel.

Er moet een bron zijn vlak voor de kust maar de Hoorn geeft voorlopig niet veel prijs.  Wij hebben Paul van Waalwijk van SNAP gebeld om nog eens de exacte coördinaten door te krijgen die op de sonar en singlebeam beelden staan en voor de locatie van een eerder gevonden concerti. Hopelijk kunnen wij aan de hand van die coördinaten morgen sneller tot resultaat komen. Vanavond geven wij een interview voor de Argentijnse televisie. Morgen komen zij de site bezoeken.


 

De-briefing na de duik