Derde Expeditie, mei 2006

Maandag 8 mei

Gisteravond zijn Jochem en Rene in het donker terug gegaan naar de site om beelden bij maanlicht te maken. Op de terugweg naar Puerto Desseado bleek iemand midden in de wildernis van de Pampa’s met een ketting de weg afgesloten te hebben. Gelukkig bleek de constructie niet overdreven degelijk en konden zij verder. Terwijl zij weg waren heeft de Argentijnse marine aangeboden om ons de volgende dag met een van hun schepen naar de site te brengen. Martijn, Aart, Damian en Valerio zijn om 10 uur opgestapt op de basis en Rene, Cristian en Jochem hebben de auto's meegenomen.

Om 12 uur verscheen het schip, dat ongeveer dezelfde afmetingen heeft als de Hoorn had, bij de site. Het schip kon gezien haar diepgang niet heel dichtbij komen dus toen er geruime tijd niets gebeurde, besloot Rene om de Zodiac (die wij s' nachts op de site laten) in het water te slepen om de mannen op te halen. Er moet natuurlijk wel gewerkt worden tenslotte! Bij aankomst bleek dit niet helemaal de bedoeling te zijn omdat de marine mannen bezig waren hun eigen Zodiac te water te laten en omdat er kennelijk een vergunning nodig is om überhaupt als buitenlander te mogen varen op deze plek.

Nadat iedereen op het strand stond, hebben wij de apparatuur, een boorconstructie en een waterdredge (om sediment op te zuigen) geassembleerd om de opgraving van plaats "x" te starten. Beide constructies werken prima. Omdat we laat gestart zijn werken we door totdat het donker wordt. De laatste minuten van de dag leveren een prachtig schouwspel op van fel oranje wolkenpartijen. De eerste boorkern ligt klaar om morgen verscheept te worden naar Puerto Madrin, om daar onderzocht te worden. 

 

 

Bezig met de boor