Derde Expeditie, mei 2006

Zaterdag 6 mei

Wij zijn vandaag voor het eerst met het hele team naar de site geweest. Rene is met het team van National Geographic (Aart en Jochem) met de Zodiac gegaan. Onderweg diverse zeeleeuwen en aalsgolvers gefotografeerd. De tocht naar de expeditiesite (zo’n 15 kilometer landinwaarts) volgt exact de route die de schepen van de Zuydelijke Compagnie gevolgd hebben. Onderweg zie je alle plaatsen die beschreven staan in de journalen van 400 jaar geleden en het bezorgt je kippenvel als je ziet dat iedere plaats er nog precies zo bij ligt als toen. De afgelegen ligging van dit gebied en het gure, maar conserverende, klimaat dragen hieraan bij. Tijdens het varen is het, als de buitenboordmotor even uit gaat tenminste, ook de stilte, met hier en daar gekabbel of zeeleeuwengebrul, die je het gevoel geeft in een tijdcapsule terug te keren naar de vroege 17e eeuw.

Op de site aangekomen, hebben de duikteams de eerste boeien uitgezet op basis van de meetgegevens van vorig jaar. Deze plekken zullen deze week worden afgedoken. Op het strand hebben wij een aantal nieuwe scherven gevonden (Duits steengoed). Onder water zijn gedurende de dag een paar afgelegen plaatsen afgedoken waarbij nog niet veel gevonden is.

Tijdens de laatste duiken hebben Aart, Jochem en Rene de Van Noort berg beklommen, vernoemd naar de Rotterdamse kastelein. Vanaf de berg kun je het expeditie terrein goed overzien. Op de site hebben wij ook nog een paar vuurstenen krabbers van de indianen gevonden die vermoedelijk ruim 500 jaar oud zijn en afkomstig zijn van de oorspronkelijke, indiaanse, bewoners van dit gebied.

 

Indiaanse vuursteenkrabbers

Duik op een van de beboeide plaatsen