Tweede Expeditie, april 2005

De tweede veldwerkfase van de zoektocht is afgerond met een groot aantal open vragen.
Hieronder leest u het relaas
.

Op 28 maart is de sonarapparatuur per vrachtvliegtuig overgevlogen naar Buenos Aires en op 5 april zijn de Nederlandse expeditieleden met de rest van de apparatuur afgereisd. Nadat met behulp van de Nederlandse ambassade in Buenos Aires en de Argentijnse Ambassade in Den Haag de nodige invoer problemen zijn opgelost, zijn de expeditieleden vrijdag afgereisd naar Patagonie om vanaf het onderzoeksschip te beginnen met het in kaart brengen van de zeebodem op de plaats van de ramp.


De Hoorn is afgebrand op het strand in een riviermonding. De ruim 400 objecten die reeds gevonden zijn, bewijzen dat wij de plaats van de ramp gevonden hebben. Het Logboek van de opvarenden vermeld echter dat een deel van het schip met inhoud in het water geslingerd is tijdens de ontploffing van de kruitkamer. Daarnaast wordt melding gemaakt van resten die niet zijn meegenomen op de Eendracht. Het sterke vermoeden bestaat dat deze resten na het vertrek van de Eendracht teruggespoeld zijn in het water. De lokale omstandigheden (diepe geul vlak voor het strand en zachte slik bodem) maken het waarschijnlijk dat de resten niet ver weggespoeld zijn en in goede conditie kunnen verkeren.

Om dit te ontdekken is apparatuur nodig waarmee door het zeer troebele water heen naar de bodem gekeken kan worden. Deze apparatuur kan, gekoppeld aan zeer moderne cartografische software van QPS en aan de nauwkeurige positiebepaling hulpmiddelen van Fugro, een driedimensionale kaart van de bodem en van de objecten daarin creëren. Hiertoe wordt met een kleiner schip een torpedoachtig apparaat door het gebied gesleept dat sonar geluiden uitzend. Deze geluiden worden opgevangen en verwerkt in een kaart die door duikers kan worden gebruikt om vrijwel blind naar de juiste plaatsen te zwemmen.
Doordat het zicht onder water zeer slecht is (soms minder dan 50cm zicht), is dit de enige manier om eventuele objecten niet per ongeluk voorbij te zwemmen. Daarnaast is het gezien het zeer koude water en de grote hoeveelheid haaien in het gebied, ook wel prettig om niet te lang in het water te hoeven. Op de plaatje rechts ziet u een voorbeeld van eerdere onderzoeken met vergelijkbare sonarapparatuur.

Naast onderzoek met de sonar apparatuur, wordt met behulp van magnetometers gezocht naar metalen voorwerpen (zoals het verdwenen zilver). Doordat het gebied bestaat uit vulkanisch gesteente, is hiervoor speciale apparatuur nodig die de natuurlijke reflecties van het gesteente compenseert.
De komende dagen zullen wij u op de hoogte houden en beelden laten zien van de expeditie.


Dagverslagen