Verslag van de tweede Expeditie “Zoektocht naar de Hoorn”

Woensdag 27 april

Zesde verslag van Tweede expeditie zoektocht naar de Hoorn (telefonisch verslag gesprek Cristian Murray)

De argentijnse collega's hebben na het vertrek van Martijn, Bart, Paul en Rob, nauwelijks meer kunnen duiken. Het begon vrijwel meteen te sneeuwen na hun vertrek. Cristian is daarom met de apparatuur naar Buenos Aires vertrokken om die daar op transport te zetten.

Vanwege de weersomstandigheden is besloten om in november december verder te duiken naar de overgebleven targets en om dan een proefsleuf te graven in het strand. In tussentijd zullen de gedane vondsten worden geanalyseerd in een laboratorium met methoden waarmee onder andere van het lood wellicht kan worden bepaald uit welke mijn zij afkomstig is. Verdere rapportages over de verwerking van de verzamelde gegevens volgen snel....

 
Martijn treft voorbereidingen om te water te gaan. Op deze eerder gemaakte foto is duidelijk te zien hoe "melk"-achtig het water is en hoe slecht daardoor het zicht onder water. Zonder Sonarapparatuur is het onbegonnen werk om het gebied volledig te onderzoeken.

Wat zijn op dit moment de resultaten;

 1. Onderzoek op strand en onderwater hebben bevestigd dat de Hoorn in het onderzochte gebied is vergaan
 2. Een gebied van ongeveer 500000 vierkante meter (meer dan oorspronkelijk beoogd) is minutieus onderzocht met geofysische apparatuur
 3. Nooit eerder is in Zuid-Amerika een gebied zo goed onderzocht, gebruikmakend van de nieuwste technieken.
 4. Op de 3 meest interessante posities zijn geen delen van het wrak onderwater aangetroffen
 5. Er zijn wel objecten onderwater gevonden die vermoedelijk behoren bij het schip de Hoorn.
 6. Deze objecten, waaronder een aantal grote concreties, worden nu onderzocht.
 7. Andere locaties worden in december 2005 wanneer het weer mogelijk is om te duiken, onderzocht. Toch moeten we terdege rekening houden met de mogelijkheid dat het hout van de Hoorn de tand des tijd niet heeft doorstaan; weggerot, verbrand, wie zal het zeggen.
 8.  Het project is een enorme PR voor de Nederlands-Argentijnse betrekkingen geweest
 9. De tweede veldwerkperiode is door vele profit en non-profit bedrijven en instanties uit de twee landen ondersteund.
 10. Het verhaal van de Zuidelijke compagnie begint in beide landen steeds meer bekendheid te krijgen. Dit zal de komende tijd ook een van de speerpunten in het project worden.
 11. De workshops zijn met groot enthousiasme ontvangen en vinden hun uitwerking in het feit dat nu ook de archeologen van de Argentijnse staat weten welke technieken ze kunnen gebruiken om hun maritieme erfgoed te beheren en beschermen. Soms is dat dus ook een gezamenlijk maritiem erfgoed, zoals we hebben gezien bij de Hoorn; een Nederlands schip in Argentijnse wateren.
 12.      Het project “Zoektocht naar de Hoorn” is een enorme ondersteuning voor de maritieme archeologie in Argentinië.
 

Planning

De tweede veldexpeditie is voorbij. De komende maanden zullen alle gegevens worden verwerkt. Hiervan komt een rapport. Daarnaast zal het project zich focussen op het historische onderzoek naar de rol van de Zuidelijke Compagnie als private onderneming in het vroeg 17de eeuwse Holland. De volgende vragen zullen hier onder andere in worden meegenomen; de verhouding tussen de compagnie en de VOC, het belang van de compagnie voor de stad Hoorn, de invloed die de expeditie heeft gehad op de cartografie, etc.
In december 2005 is een derde expeditie gepland om specifiek afgebakende plekken, waar veel objecten en sporen zijn aangetroffen, op te graven.

De planning is om eind 2006 de publicaties van het project afgerond te hebben. In 2007 wordt ter gelegenheid van het 650 jarige bestaan van de Stad Hoorn een tentoonstelling over de Expeditie en het archeologische onderzoek gehouden.

De bedoeling is dat ter ere hiervan ook een populair wetenschappelijk boek en een kinderboek over dit thema uitkomen. Om dit alles te verwezenlijken is een financiële bijdrage altijd welkom.