Verslag van de tweede Expeditie “Zoektocht naar de Hoorn”

maandag 18 april

Vijfde verslag van Tweede expeditie zoektocht naar de Hoorn (telefonisch verslag vanwege gebrek aan internet verbindingen)

Vandaag een rampzalige dag. Nadat we gisteren veel vooruitgang geboekt hebben, is het vandaag zeer slecht weer. Duiken en sonaronderzoek zijn volstrekt onmogelijk. Rond het middaguur is tijdens de zeer hevige storm met enorme windvlagen de Ksar losgebroken van haar ankers en tegen de Luchador geslagen. De Ksar is hierbij zwaar beschadigd geraakt. We zijn met man en macht bezig geweest om de touwen te ontwarren en de situatie te stabiliseren. Niemand heeft zware verwondingen opgelopen. Zoals wij al verwacht hadden, blijkt het uitvoeren van een expeditie in dit gebied geen snoepreisje. Het scheelde weinig of Puerto Desseado had na 400 jaar wederom het leven opgeëist van het verkenningsvaartuig van een (deels) Nederlandse expeditie. De bijgelovigen onder ons denken dat de 400 jaar oude dame weigert om ons haar geheimen prijs te geven en probeert om haar verveling te doorbreken middels het omlaag halen van haar 21e-eeuws alter ego. Deze ramp is niet het eerste mystieke moment dat we hier meemaken. Of worden we gewoon moe?

Wij hebben veel videomateriaal van deze ramp gemaakt. Het zal daarin in ieder geval duidelijk worden hoe verassend de speling van het lot kan zijn....

Gelukkig is iedereen goed getraind en werkt het Nederlands-Argentijnse team perfect samen. Deze tegenslag betekent wel dat het zeer moeilijk zal worden om morgen nog sonaronderzoek uit te voeren. Gelukkig hebben wij het doelgebied vrijwel geheel in kaart kunnen krijgen en is het wachten nu op de resultaten van de duiken.
Hierboven ziet u de zgn. Sonarvis klaar hangen om onder de boeg van onderzoeksschip de "KSAR" te water te gaan. Deze sonarvis zend geluidsgolven uit in twee richtingen, die opgevangen worden en met computers bewerkt tot driedimensionale kaarten zoals u die onder ziet. Behalve de beelden bevatten zij ook exacte dieptegegevens en, dankzij de Omnistar DGPS bakens, de zeer exacte (tot 10 cm nauwkeurig!) plaats-coördinaten. Deze kaarten worden door de duikers gebruikt om zich in het water te oriënteren.