Verslag van Tweede Expeditie “Zoektocht naar de Hoorn”

Dinsdag 12 april

Vandaag, 12 april 2005 was onze eerste dag op de site. Gisteren hebben we alle spullen uitgeprobeerd in het plaatselijke museum omdat we het ons niet kunnen veroorloven om op de Hoorn site, ver weg van de bewoonde wereld voor ieder wissewasje terug te varen. Buiten regende het verschrikkelijk en was het niet meer dan 10 graden; niet echt een zomers weertje. We hadden gelukkig weinig tegenslag, zodat we rond drie uur op de Luchador konden aanmonsteren.
Dit bleek net op tijd te zijn, want na vier uur zou het tij veranderen in eb en dan wilde de pilot boot die ons naar de plek zou navigeren niet meer uitvaren. We zouden dan weer moeten wachten tot het volgende hoogwatertij bij licht, ongeveer 24 uur later! Uiteindelijk zijn we om kwart voor vier uitgevaren. Na ongeveer een uur zijn we op de plek aangekomen. De Luchador steekt meer dan 4 meter diep dus kan niet in het onderzoeksgebied zelf ankeren. Haar vaste stek is nu ongeveer 500 meter ten oosten van de site.  Het is vandaag een zeer spannende dag, want stel nou dat we inderdaad de resten van de Hoorn aantreffen! Dat zal sensationeel zijn. We moeten ons echt inspannen om niet te overenthousiast te worden, want de kans dat we geen noemenswaardige objecten op de bodem aantreffen is ook aanwezig.

We zijn om 8 uur ’s ochtends uitgevaren om met de Klein sonar gekoppeld aan Isis (een data acquisitiesysteem) een snelle scan van de zeebodem te maken. Hier zijn met name Rob Lambij en Bart Valstar enorm in bekwaamd. Het opnemen van het gebied tussen Isla del Rey en de kust heeft ons slechts 4 uur gekost. Het gebied is overzichtelijk en niet erg diep. Het varieert van 0 tot ongeveer 15 meter . Wel is het lastig om zowel de ondiepten, zoals de grote zandbank in het midden van het onderzoeksgebied, te ontwijken als ook rechte lijnen (raaien) te varen. Dit laatste is weer belangrijk om goede gegevens van de bodem te krijgen. Dankzij het goede vaarwerk van onze schipper van de Ksar, Atilio Mosca, lukte dit wonderbaarlijk snel en waren we direct als een team ingespeeld.

De meetvis hebben we voor aan de boegspriet geïnstalleerd. Dit werkt erg goed. De Fugro Omnistar, ons plaatsbepalingsysteem is in het midden van het schip gefixeerd. De resultaten van onze metingen zijn veel belovend. We hebben meerdere punten waar door duikers op gedoken moet gaan worden. Drie van deze posities zullen morgen worden beboeid. Nu maar hopen dat deze een positief resultaat opleveren!

voorbeeld van een koperen spijker, gevonden op de site


Voorbeeld van een blok ijzerconcretie. Deze blokken worden
met Röntgen apparatuur in een laboratorium onderzocht op inhoud.