Eerste verslag van Tweede Expeditie “Zoektocht naar de Hoorn”

Maandag 11 april

Het lijkt al weer maanden geleden dat we vertrokken uit Nederland, toch is dat pas een paar dagen geleden, op 5 april. Na een dagenlang verblijf in Buenos Aires zijn we nu aangekomen in Puerto Deseado; het plaatsje dat het dichtst bij het gebied ligt dat we gaan onderzoeken.
Het invoeren van de apparatuur die we nodig hebben voor ons onderzoek heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Dankzij de medewerking van velen is dit uiteindelijk goed verlopen. Speciale vermelding verdient hier Jurgen Nieuwenhoven van Van Oord, die ons continue bij heeft gestaan met raad en daad.

Morgen, maandag vertrekken we met twee schepen en in totaal 18 man 15 kilometer verder de Deseado op, naar de plek waar het Jacht de Hoorn is vergaan. In de komende dagen zal met Side Scan Sonar, een Single Beam Echolood en een Magnetometer de onderwaterbodem van deze zeearm minutieus in kaart worden gebracht, in de hoop dat we hier delen van het wrak, lading en/of inventaris zullen aantreffen.

 

De Ksar de Luchador van Satecna Costa Afura


Met de uit Nederland meegenomen apparatuur kunnen allerlei verstoringen op de zeebodem worden opgespoord. Er zijn drie surveyors (Bart Valstar, Paul van Waalwijk en Rob Lambij) van Stichting Natte Archeologische Projecten (SNAP) meegekomen, die het werk voor het project zullen uitvoeren aangevuld met een onderwater-archeoloog (Martijn Manders). Onze Argentijnse collega’s van het maritiem archeologische duikteam van het Argentijns Antropologisch Instituut (PROAS/INAPL; Damian Vainstub, Cristian Murray, Monica Grosso en Nicolas Ciarlo) komen vanavond (zondag 10 april) aan met het merendeel van de apparatuur. Zij zijn zaterdag zeer vroeg in de ochtend per auto naar het zuiden vertrokken vanuit Buenos Aires; een reis van 2300 kilometer ! Ondertussen hebben wij onze twee schepen geïnspecteerd. De Ksar, een zeiljacht die normaal gesproken met toeristen rondom Kaap Hoorn zeilt, zal dienen als survey schip. Hiermee zal het gebied ingemeten worden. Het schip heeft een beroemde eigenaar, Jean Paul Bassaget, de kapitein van de Calypso van Jacques Yves Cousteau! De Luchador (kapitein Von Reichenbach, in totaal 9 bemanningsleden) is een grote sleper van de firma Satecna Costa Afuera S.A. De komende twee weken is dit schip onze veldbasis. Van hieruit zullen alle acties worden gecoördineerd. We zullen er ook op eten en slapen.

Een kist met apparatuur hebben we al mee kunnen nemen het vliegtuig in. Hierin zit de Imagenex Side Scan Sonar (type SportScan), een plaatsbepalingsysteem (de Fugro Omnistar 7114 LR12), een echolood (Brufour Ceeducer), een data acquisitie-systeem (QPS-Qinsy) en een powerpack voor 12 volt. Met die ene kist kan al een eenvoudige survey worden uitgevoerd. Op dit moment zijn we bezig om deze apparatuur werkend te krijgen en met elkaar te laten communiceren. Dit vergt nogal wat aandacht omdat wat we het onderzoek gaan uitvoeren in deze uithoek van de wereld, waardoor dit geen routinewerk is. Nog nooit is hier de zeebodem op deze wijze onderzocht! Het inlezen van de plaatsbepaling, in Nederland meestal een routineklus, wordt hier in een keer een stuk lastiger. De bodem die we gaan onderzoeken is van een zee-inham die de Deseado wordt genoemd. Deseado is afgeleidt van Desire wat hoop betekent. Ook wij hebben hoop op een succesvolle expeditie. De tekenen zijn gunstig.

 

 

Hierboven ziet u sonarbeelden van een van de targets die afgedoken gaan worden. door de sterke sedimentvorming is de kans groot dat als er resten van de Hoorn bewaard zijn, deze onder een dergelijke "onrustige" plaats liggen...